ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

С концерт на Фолклорен ансамбъл "Тракия" приключиха тази годишните прояви в "Чудомирови празници 2014".

Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 година на бюджетна издръжка към Министерство на културата и от 01.01.1999 година е към Община Пловдив.  Творческият облик на "Тракия" е създаден от проф. Кирил Дженев

проф.Кирил Дженев /1922 – 2006/ е творец, учен и педагог, емблематично име за българската хореография и национална култура. Основоположник на фолклорната хореография у нас, създава повече от 100 танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници. Най-яркото дело на Дженев е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" град Пловдив.
Паралелно с хореографската си дейност се занимава и с научна работа. Издава сборника "Български сценични танци", участва като съавтор в написването на "Теория за строежа на движенията" и "Универсален танцопис".

Автор на учебника "Кинетография". Професор Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 година полага началото на специалността "Хореографска режисура" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – град Пловдив.

Разработва сценарии и е консултант на късометражни филми за фолклорни танци. За поколенията ще остане десет серийния филм "Танците на българина", своеобразна панорама на стиловете във всички етнографски области на България. В лицето на проф. Кирил Дженев, българското танцово изкуство има един класик, чиято школа създаде десетки хореографи, които продължават неговите идеи.

Ансамбълът се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц.Стефан Мутафчиев, проф. Николай Стойков, проф.Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова и много други.

Доцент Стефан Мутафчиев (1942 - 1997) е роден в град Търговище.
Автор е на музикално-сценични произведения, симфонична, камерна и хорова музика. Той е сред утвърдените имена в областта на фолклорния жанр, композитор, който в творбите си умело поднася музикалния първообраз, развивайки и дообогатявайки го със смели, новаторски и нестандартни похвати. Произведенията му са в репертоара на най-представителните състави в страната. Музиката му формира основния репертоар на Ансамбъл "Тракия".

Като негов дългогодишен главен художествен ръководител и диригент осъществява активна концертна дейност и звукозаписи за БНР , БНТ , Радио Пловдив, Радио Стара Загора. С хора при ансамбъла записва своите прекрасни песни във втория и третия компакт диск от поредицата "Мистерията на българските гласове", последвано от триумфален концерт в зала"Олимпия" - Париж през 1990 г.

Преподавател в АМТИИ в катедрите "Музикален фолклор" и "Дирижиране". Песните му са включени в учебния материал за студентите и учениците в СМУ по народна музика в страната, както и в учебници по музика в общообразователните училища. Отличаван е с награди на СБК, диплом, златен медал и кристална ваза за изпълнение и композиция, Наградата Пловдив и много други от фолклорни прегледи и конкурси.

Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти и вече завършили специалисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Специалистите окачествиха участието на "Тракия" в Първия преглед на държавните и професионални ансамбли за народни песни и танци в Благоев-град през 1976 г., като "кулминация" на целия преглед, като "атомен взрив" на прегледа. Десет години по-късно по време на третия преглед в гр.Кюстендил /единственият с конкурсен характер/"Тракия" спечели шест първи и две втори награди във всички възможни раздели за авторство и изпълнение.

Вече 35 години "Тракия" е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографс-ки области.

До сега са изнесли хиляди концерти във всички краища на България и 48 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и много други.

Стотици и хиляди почитатели на "Тракия" имат нейни касета, плочи или диск. Ансамбълът е оставил в съкровищницата на БНТ десет серийният филм "Танците на българина" и редица други художествени филми и записи от концерти, които ще позволят на публиката да съпреживее незабравими моменти на българския народ чрез неговите единствени по рода си песни, костюми и танци.

Хорът на "Тракия", който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата "Мистерията на българските гласове" имаше огромен успех в зала "Олимпия" - Париж през 1990 г. Той бе номиниран за наградата "Грами" и се нареди на трето място в класацията на "Билборд".

Снимки: http://chudomir.eu/index.php?view=category&catid=54&option=com_joomgallery&Itemid=59

из http://trakia-ensemble.org