ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

С минута мълчание и поднасяне на цветя на гроба на Димитър Чорбаджийски - Чудомир започнаха 22-рите празници в града на розите. Официалното откриване стана в ново обновеното фоайе в Литературно-художествен музей. Началото на празниците бе поставено с изложбата „Избрано от Чудомир“. Празниците откри председателят на Общински съвет в Казанлък Николай Златанов.

„Всеки един от нас, който се е запознал с творчеството на Чудомир, първо, се е смял със сълзи и второ, мисля си, че всеки един от нас се е разпознал в някой от неговите герои. Всичко, което четем от Чудомир, сякаш се отнася и за нашето, днешно време. С Фондация „Чудомир“ сме направили всичко възможно в тази една седмица да бъдат видяни добри постановки, да се позабавляваме и да се посмеем“, каза при откриването Златанов. От името на Фондация Чудомир, гостите на тържеството по откриване на празниците приветства Моника Динева, член на Управителния съвет на Фондацията. „Всяка година се стремим да обновяваме и разнообразяваме максимално програмата на празниците, за да могат повече хора да бъдат съпричастни. Тази година нашият поглед е обърнат предимно към младото поколение, към децата, към подрастващите, с идеята те да направят своите първи стъпки в опознаване творчеството на Чудомир“, каза Моника Динева.


В първия ден на Чудомирови празници бе открито и 14-то издание на Театралния фестивал „Комедийният хит на сезона“. До 1 април, когато е финалът на празниците на казанлъшка сцена, в рамките на фестивала четири театрални спектакъла – „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“, на Камен Донев, "Сако от велур“ от Станислав Стратиев, „Народен представител“ по Бранислав Нушич и „Свалячи“ на Елин Рахнев ще се състезават за вота на публиката. Два фолклорни спектакъла са включени в програмата на празниците – 60 години Ансамбъл „Загоре“ - Стара Загора и „Пуста младост, сватба недолюбена“ на Фолклорен театър „Родина“. С детските постановки в празниците участват и Театър „Любомир Кабакчиев“, който ще представи „Малкото – голямо пътешествие“ и Детската театрална школа при НЧ „Искра“ – „Алиса в огледалния свят“. Освен изложбата с творби на Чудомир, в рамките на тазгодишните празници ще бъдат открити още две изложби – „Цвете до дъба“ на Мара Чорбаджийска и фотографската „Кой както я нареди“. Представянето на книги е една от традиционните линии, които следват Чудомирови празници през годините. Ще бъдат представени „Калуня – Каля“ на Георги Божинов и книгите на местните автори Георги Георгиев – „Написано върху вода“ и „История на футбола в Казанлък“ на Георги Стоянов и Петър Сотиров. Резултатите от три детски конкурса ще бъдат обявени в празниците – конкурс за хумористично изпълнение „Чудонемирчета“, конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“ и за детска хумористична творба „Присмехулници“. В празничните Чудомирови дни ще бъдат отбелязани и два юбилея на казанлъшки формации – 30 години група за туристически песни „Ехо“ и 25 години Клуб по спортни танци „Роза“. В деня на закриване на Чудомирови празници 2015 ще се проведе Научна конференция „ Чудомир и нашето съвремие“ с участието на проф. Яни Милчаков и проф. Никола Георгиев.

Снимки:  25.03.2015 - Откриване с изложба "Избрано от Чудомир"


Free Joomla Extensions