ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:

С много ръкопляскания премина премиерния спектакъл за Казанлък на Студентски танцов ансамбъл "Зорница" от София. Историята на ансамбъл „Зорница“ започва през есента на далечната 1981 г. с репетиции за традиционния студентски фестивал на танцовото изкуство във Варна.

Тогава студенти от Полувисшия институт по съобщенията канят г-н Емил Генов да направят заедно 2-3 танца, за да се представи институтът на фестивала. И така, от едно участие се сформира ансамбъл, който няколко години по-късно преминава към Висшия химико-технологичен институт (днес Химико-технологичен и металургичен университет).

Понастоящем ансамбълът функционира като сдружение с идеална цел.

През годините ансамбълът работи с хореографи и музиканти като Димитър Димитров, Иван Тодоров, Кирил Стефанов, Методи Кутев, Йордан Драганов, Атанас Атанасов, Георги Абрашев, Райна Тодорова, Мария Ефтимова, Васил Радев, семейство Чирпанлиеви – Елка, Кирил и Милена и други, както и с корепетиторите Евгени Еремиев, Добри Христов, Цветозар Мечкаров, Людмил Димитров,  Богомил Живков, Пламен Евтимов и Данаил Тотев. В периода 1992 – 1996 помощник-хореограф на ансамбъла е Даниела Иванова.

През репетиционната зала преминават хиляди танцьори, музиканти и певици, които сътворяват историята на ансамбъла и оставят частица от себе си по световните сцени.

За своята вече над 30-годишна история ансамбълът е участвал в многобройни концерти и фестивали в над 20 страни на три континента. Печелил е награди в страната и в чужбина.

През 2000 г. съвместно с ансамбъл „Гайда“, гр. Дижон, Франция вдига на крака почитателите на българския фолклор в салона на Военния клуб в София-събитие излъчено и по Канал 1. Ансамбълът взима участие в концерти и програми по Българска национална телевизия, както и във фолклорни програми под патронажа на Президента на Република България Петър Стоянов (при посещенията на Негово Височество Принц Чарлз, Президента на Република Турция Сюлейман Демирел, Принцесата на Тайланд и др.).

През 2008 г. е първото ни участие в телевизионна реклама –  на Първа инвестиционна банка. През 2011 г. ансамбъл „Зорница” отбелязва своя 30-годишен юбилей със самостоятелен концерт в зала 1 на НДК (излъчен по-късно по Българска национална телевизия). Пет години по-рано отбелязахме своя юбилей с два самостоятелни концерта в Театър “Българска Армия”. А от 2013 г. ансамбъл „Зорница” организира ежегодна „Фолклорна танцова програма”, в която взимат участие ансамбли от цялата страна.

Ансамбъл Зорница е носител на “Златна книга” за принос към развитието на българската култура на Съвет за европейската научна и културна общност от 2009 г.

През годините ансамбълът е награждаван с:

  • Голямата танцова награда на София, 2011 г. - III възрастова група, народни танци. Организатор: Съюз на българските музикални и танцови дейци
  • Първо място и “Златен карамфил” от Международен фолклорен фестивал с конкурсен характер  Alt?n Karanfil /Goldеn Carnation/, провеждащ се в гр. Ялова, Турция – 2014 г., 2009 г. и 2007 г.
  • Първо място и “Златно колие” от 60-ото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал с конкурсен характер Les f?tes de la vigne (член на C.I.O.F.F) в гр. Дижон, Франция (поканени са само победители от предходни години). Това е повторен успех, защото през 1997 г. ансамбълът за пръв път печели първото място, а на първото си участие във фестивала – през 1994 г. – достига до второ място и “Сребърно колие” от фестивала.
  • Награда за най-добър чуждестранен ансамбъл от Международен фолклорен фестивал (член на C.I.O.F.F) в гр. Бърно, Чехия – 2004 г.
  • Специална награда на Първи международен фолклорен фестивал на мира в Белград, Сърбия – 1995 г.
  • Златен медал на Републиканския конкурс за танцово изкуство, България – 1992 г.
  • Специалната награда на публиката на фестивала Gente con gente, Италия – 1989 г.
  • Златен медал на Международния фолклорен студентски фестивал в Берлин, Германия – 1984 г.
  • Ансамбъл “Зорница” е участник в ежегодните републикански студентски фестивали на самодейното изкуство. Носител е на златен медал от VI-ти и VII-ми Републикански фестивал на художествената самодейност.

галерия снимки: 26.03.2016 - Концерт на Студентски фолклорен ансамбъл "Зорница" - София