ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:

Театърът може да докосне въображението, да породи любопитство или да запали артистичен импулс

През изминалите почивни дни се проведе първата театрална работилница в Казанлък, и то ... В такъв мащаб... В такъв формат!!!
В рамките на три дни, Военен клуб – Казанлък бе сцена на театъра, на приятелството, на любовта, на въображението. 70 деца от Казанлък, Стара Загора и Бургас твориха, работиха и се забавляваха в уъркшопа, който подготви Жоро Атанасов, ръководител на театрална формация „Нашенци”.


Жоро Атанасов: „Това бяха дни пълни със смисъл и емоция. Да видя как децата за заедно, как си помагат, как мислят, как преживяват... Това беше уникално. Тези формати са много полезни, както за нас ръководителите, така и за децата. Деца.... Та те са едни страхотни млади хора, които имат мечти и цели. И най-хубавото, че с всяка наша среща, научавам нещо ново от тях! Всеки път в една такава атмосфера се проявяват все различни и невиждани черти у тях, нови възможности. А това е всъщност и израстването. В началото ние дадохме заявка, че ще развиваме въображението отвън видимото, ще провокираме с детско любопитство, ще търсим истини, любов и вяра и всичко това без претенциозност и лъжа. Да се смееш, да плачеш, да чувстваш, да споделяш, да даваш, да получаваш... Това е Човека. Това е театъра.”
Уъркшопът стартира на  25-ти, когато  лично и господин Борис Кърчев, председател на Фондация „Чудомир”, поздрави децата, техните ръководители и организаторите на проявата. След бързо опознаване и няколко въвеждащи упражнения групата посети Исторически музей „Искра”, а след това бяха и гости на откриването на Чудомирови празници 2016 и на ЛХМ „Чудомир”.
Във втория ден, Радослава Ганозова, гост-лектор, запозна младите театрали с техники и упражнения от Невролингвистичното програмиране - система за постигане на успех във всички области на живота чрез използване на техники и модели заимствани от най-успешните хора в дадена област. „В хода на общата им работа се получи интересна дискусия и успяха да засегнат много и различни теми. Нещо също много интересно, полезно и новаторско, което включихме в работата  в съботния ден бе разработването на реклами по групи.  А в последния ден – 27-ми март, направихме едно дълго, непрекъснато и увличащо децата четене на Чудомир. И разбира се, всички заедно празнувахме Международния ден на театъра!”, допълва организаторът.
Въпреки, че се провежда за първи път, театралният уъркшоп успя да обедини много съмишленици, получи подкрепа от местният бизнес и много добри отзиви. Събитието се организира със съдействието на Военен клуб-гр. Казанлък, Зеолитна вода „Севтополис“ и „Сервиз Комплект ЕООД”, Ротари клуб Казанлък, ресторант „Стадиона“, ресторант „Quickly”, „Хляб и хлебни изделия” ООД, “Казанлък хляб” ООД с. Розово, х-л „Арсенал“ „Лукс Принт“ ЕООД, Винарска изба „Свобода“ гр. Чирпан.  За да реализира Работилницата, театрална формация „Нашенци” получи и финансово дарение от физическо лице.
Огромни благодарности на всички, които подадоха ръка и подкрепиха това начинание!

Жоро Атанасов за Театъра и децата:

„Театърът може да докосне въображението, да породи любопитство или да запали артистичен импулс. Съдържа в себе си изключителен ресурс, свързващ много области на знанието: история, география, език и още много други. Театърът е комплексно изкуство, в което присъстват литературата, музиката, живописта, танца, архитектурата, дизайна.
Именно поради тази своя специфика, досегът с театралното изкуство помага за духовното израстване на децата, формиране на усет към красивото, обогатява ценностната им система, художествен поглед, образно мислене и въображение. Театралните класове учат децата на важни ценности като ангажираност и отдаденост. Програмите за сценични изкуства предлагат такива ползи за децата и младежите – освен че придобиват познания за нещата, те научават в действие кои са те и какво могат да правят. Най-важното е, че театърът учи децата как като пораснат и да станат възрастните, които биха искали да бъдат. Помага им също да се научат да разбират и приемат другите. Децата, с които работя, израстват и порастват всеки ден. Всеки ден! „

За повече информация:
Жоро Атанасов, ръководител на Театрална студия „Нашенци“
тел: 0888632664, 0888955780

галерия снимки: 26.03.2016 - Младежка театрална и кино работилница