ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:

Фототипна колекция от карикатури на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, предоставена от фонда на Градска художествена галерия – Стара Загора можете да видите в залата за временна експозиция в Художествената галерия в града на розите по време на Чудомирови празници 2016 г. - това е една забавна, весела, изключително остроумна и същевременно безпощадна изложба.


Над 500 карикатури на Чудомир са били публикувани в български списания и вестници между 1908-1915. Това са вестник Час, в столичните списанията Барабан, Въртокъщнник, Жило, Остен и в основания от него, просъществувал за кратко старозагорски вестник Цигарен дим – част от стотиците карикатури, изпращани всяка седмица от продуктивния талант на туриеца. Само в Барабан са били около 300.

Уникална експозиция ни дава още един поглед към хумориста Чудомир, свободата на мислене и изразяване на колоритната му натура, към сатирата му, насочена политически към отношенията ни със съседните държави, към вътрешните отношения народ-министри, иронически към градските флиртове и освобождаване на нравите на началото на века, драматически към  случайните улични срещи и към неслучайните образи, разхождащи се из тях – интелектуалеца несретник или бедняка с прокъсаното дъно.  Любимите му теми  са социалните сблъсъци между управляващи и простолюдие, женските любовни трепети, събитията из живота на обществото - столично, провинциално и селско . Почти няма събитие от бита, държавните или междучовешките отношения, което безпощадно откровено и ясно, с ирония, гротеска или сарказъм да не е забодено като стрела в картата на времето.

Голяма част от изложените карикатури нарисувани преди 100 години са актуални и днес. Това заяви на откриването Марин Добрев - директор на Градска художествена галерия – Стара Загора.

галерия снимки: 29.03.2016 - "Ранните карикатури на Димитър Чорбаджийски - Чудомир"