ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:

Литературно-художествен музей "Чудомир" ви кани на среща с Румен Стоичков и неговата книга "Сърце на длан". Срещата ще се състои на 28.02.2018 от 17:30 ч.

"Сърце на длан" е четвъртата книга на Стоичков. Приликата с предишните три е свързана най-вече с репортажите му от малките населени места. Такива, за които почти липсва информация в интернет пространството и в които живеят на пръв поглед най-обикновени, но за него – необикновени хора. Другата разлика е, че в книгата са публекувани най-много интервюта, 11 на брой, с едни от най-популярните личности в съвременна България.


Румен Стоичков е роден в София. Завършил е 1-о СОУ „П.Славейков” и специалност „българска филология” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Като журналист в БНР е автор на над 2000 анкети, интервюта и репортажи. През 2005 г. на Медийния фестивал в Албена печели специалната награда на журито за репортаж от психиатричната болница в с. Пастра, община Рила. През 2007 г. е носител на Годишната награда на СБЖ в раздел „Радиожурналистика” – за репортерско разследване, показващо униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа. През 2012 г. получава втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на проект „Новото тракийско злато”. През 2015 г. печели Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество и обществена дейност. Номиниран е през същата година от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите за приза „Пазител на традициите 2015” и печели наградата и на журито, и на публиката в категория „Личност”.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт”, с над 1200 предавания от 1995 г. насам. От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче”. Член е на Съюза на българските журналисти. Автор е на няколкостотин публикации във вестници и списания, част от които са поместени в двете му книги „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“. „Някъде там” е неговата трета книга.