ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:


Днес – шестия ден на Чудомирови празници 2018 в залите на ЛХМ „Чудмор” се проведе 4-тата научна конференция на тема „Чудомир с перо и художническа четка в ръка или отново за границите между живописта и поезията”.

„На 25 март се навършиха 128 г. от рождението на Димитър Христов Чорбаждийски – Чудомир, патрон на нашия музей и една от емблемите на гр. Казанлък.Той бе от онези творци, които не могат да бъдат измерени  само със стореното от тях. Защото както казва Константин Колев - душата му беше наистина светла и изпълнена с любов към хората, наистина имаше ум тънък и остър и живя някак тъжно и самотно. Макар да беше разсмял цял народ, и цял народ го познаваше! Нещо много повече – обичаше го!”, с тези думи за българския гений Чудомир се обърна директора на ЛХМ „Чудомир” Добрина Матова към участници и гости на научния форум.

Матова каза още, че рожба на трите предишни конференции са двата сборника с доклади, последния от които стана факт едва преди 15 дни.


Научен ръководител на четвъртото издание на конференцията бе проф. Пламен Шуликов, който представи научен доклад „Фотографът Чудомир“.
Сред останалите теми, които бяха включени в програмата на конференцията са „В паяжината на времето – опит за културологичен дийлог на двама майстори на четката и перото – Чудомир и Петър Дачев“, „Чудомир – сред образа и словото“, „Чудомир за българската четническа кампания от 1868 г: едно неизвестно писмо“ и др.
Участници в научния форум бяха още проф. Николай Аретов, доц. Андреана Ефтимова, доц. Йордан Ефтимов, доц. Николай Петков, д-р Чавдар Ангелов и дуги.
Материалите от конференцията ще бъдат събрани в специален сборник, който Фондация „Чудомир“ издава всяка година.


С едноминутно мълчание бе почетена паметта на проф. Яни Милчаков, който в продължение на три години бе научен ръководител на форума.

Организатори на Чудомирови празници 2018 са Община Казанлък, Фондация Чудомир и ЛХМ Чудомир.

Галерия снимки: 30.03.2018 - Научна конференция „Чудомир: с перо и художническа четка в ръка или отново за границите между живописта и поезията“ - ръководител: проф. Пламен Шуликов