ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:

„Приказки в рисунки“ с този надслов пред ученици от втори клас на училищата в Крън и Енина, и Основно училище „Мати Болгария“ в Казанлък бе представена българската народна приказка „Дърварят и змията“. Приказката беше представена чрез рисуване върху стъкло. Инициативата е съвместна между Народно читалище „Цвятко Радойнов“ в Крън, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Областен информационен център – Стара Загора, Литературно – художествен музей „Чудомир“ и трите училища, и се проведе в рамките на Националната кампания „Четяща България“ - „Маратон на четенето“.

„Такива инициативи трябва да имат по-голям отзвук. Прибирайки се вкъщи, децата трябва да кажат на своите родители, че има едно прекрасно място, наречено библиотека, което те трябва да посещават заедно. На детето трябва да бъде дадена възможността за има богат избор, трябва да знаеш как да го привлечеш в библиотеката и това трябва да става със съдействието не само на училите, а най-вече на родителите“, каза Десислава Стойчева, секретар на читалището в Крън. Тя поясни, че с всяка една от партниращите институции читалището е реализирало множество инициативи, сред тях и дарителски кампании. Предстои идната седмица да бъде реализирана и още една инициатива, която ще бъде заключителна за Националната кампания „Четяща България“

Емил Гергинов, главен методист в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ поясни, че библиотеката като партньор подкрепя много инициативи на читалището в Крън, сред които най-успешната е работата с деца. „ За днешната инициатива обединихме няколко ресурса, които да забавляват децата, но и да ги учат“, каза Гергинов. Той добави, че целта е децата да се докоснат до богатството на българския фолклор, с поуките заложени в българските народни приказки, и със средствата на изобразителното изкуство.

Всички герой от приказката „Дърварят и змията" и ситуации в нея бяха изрисувани върху стъкло от художника Дилян Бакалски. Той е категоричен, че рисунките помагат на историята в приказката, като развиват мисленето на децата.

Преди второкласниците да се запознаят с приказката „Дърварят и змията“, двама от носителите на призови награди в националния конкурс за изпълнение на хумористична творба „Чудонемирчета“  рецитираха произведенията донесли им славата на артисти.

Славяна ГАЙДАРОВА, Радио „Фокус“

Галерия снимки: 19.04.2018 - Приказката „Дърварят и змията“ бе представена чрез рисуване върху стъкло


Free Joomla Extensions