МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:Шест пътуващи изложби на Димитър Чорбаджийски, които ще бъдат открити в различни градове на страната ще съпътстват 27-те Чудомирови празници, каза директорът на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова. Тя припомни, че по традиция празниците се откриват на 25 март – Благовещение, рождената дата на писателя - хуморист, а финалът им е на 1 април – Ден на шегата.

 

Три изложби ще гостуват в София през месеците февруари и март: пътуващата експозиция „Репродукции“ на Димитър Чорбаджийски ще гостува на Столична библиотека, в Университетска библиотека – София ще бъде открита фотодокументална изложба за Чудомир, която е свързана със 130 години от рождението му, а в галерия „Финес“ ще бъдат изложени оригиналите от пътуващата изложба „Нашенци“.

Пътуващата изложба „Репродукции“ ще гостува и в Шабла, където ще бъде представена в Народно читалище „Зора“, след това в Регионална библиотека "Никола Вапцаров" в Кърджали.

„Нашенци“ ще бъде представена и в Регионален музей – Пазарджик.

Екипът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ съвместно с платформата „Уча се“ подготвят видео урок, който ще бъде свързан с творчеството на Димитър Чорбаджийски - Чудомир.

От две години Чудомир се изучава в учебните програми по български език и литература на средните училища, в 8-ми и 9-ти клас. Изучава се и в дисциплината „Изобразително изкуство“ в две категории: „Карикатура“ и „Пропорции“. Всичко това, което е част от програмите на училищата ще бъде включено във видео урока на платформата „Уча се“.


Чудомирови празници 2022