МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:100 години от рождението на Николай Хайтов - ЛИТЕРАТУРНА  ПРЕМИЕРА „ОРЛИ ОТ ПЛАМЪК“
представя книгата - Елена Хайтова
14.05.2019г. /вторник/
17:30 ч. ЛХМ „Чудомир“

„ВЕЧЕРИ НА КЛАСИЧЕСКАТА КИТАРА“ на ученици от класовете по класическа китара с преподаватели  Стефан Христов и Манчо Караилиев
15.05.2019г. /сряда/          
16.02.2019г. /четвъртък/ 
18:00 ч. ЛХМ „Чудомир“

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ
18.05.2019 г.  /събота/
19:00 ч. ЛХМ „Чудомир“

 

Концерт на камерно дуо Петър Македонски – тромпет Надежда Цанова – пиано

В програмата:
1. Frigyes Hidas - Фантазия за тромпет и пиано
2. Georges Enescu - Legende
3. Wagner - Liszt - Смъртта на Изолда (Соло пиано)
4. Eric Ewazen - Соната за тромпет и пиано 3-та част - Allegro con Fuoco
5. Румен Бояджиев-син - пиеса
6. Джордж Гершуин - Рапсодия в синьо - аранжимент за пиано и тромпет

Надежда Цанова – пиано
Петър Македонски - тромпет

През 2009 година, „Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър“ от Дмитрий Шостакович събира на сцената на музикалната академия в София двама изявени, млади инструменталисти, носители на престижни награди от национални и международни конкурси.Надежда Цанова е носител на повече от 20 награди от национални и международни конкурси между който са-International piano competition "Flame " ,Paris ,France ,International piano competition "Mayenne" , France , Sergei Prokofiev-Donetsk , Ukraine ,Debut Berlin-Berlin , Germany. Концертирала е в Белгия ,Холандия ,Франция ,САЩ , Япония,Китай ,Турция , Испания ,Италия ,Чехия ,Германия и др. Притежава изключително разнообразен репертоар,не само като солист ,но и като камерен музикант. През периода2016-2017 реализира три успешни турнета в Япония и Китай.
Петър Македонски притежава първи награди от 16 конкурса, между които „Охридски Бисери“–Р. Македония, „Конкурс за чешка и словашка музика“–Варна, България,„Конкурс за немска и австрийска музика“–Бургас, България.Като солист е концертирал във Франция, Германия, Италия, Швейцария,Испания, Чехия, Корея, Япония.В соловия му репероар са концертите за тромпет и оркестър на Хайдн, Хумел, Неруда, Арутюнян и други.Като солист-тромпетист е работил в Софийска Опера и Балет, Филхармония София,а от 2013 година е соло тромпетист в симфоничния оркестър на Българско Национално Радио. Успехът на първия им концерт с Надежда Цанова е повод за нови съвместни, творчески проекти. Печелят Grand Prix на международния конкурс „Музиката и Земята“-2017година. Наградата им носи покана за концерт във Френското Национално Радио през 2018година и запис на „Соната за тромпет и пиано“ от Паул Хиндемит, за „Златния фонд“ на Българско Национално Радио.Концертът на Дмитрий Шостакович е тяхната творческа визитка и те го изпълняват многократно с различни диригенти и оркестри, на престижни концерти и фестивали в България, последният от които в Чикаго под диригентството на Стилян Киров. Дуото е носител на приза "Музикант на годината " в категория Ансамбъл за 2017г.


Чудомирови празници 2022