МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:
Книгата на Пламен Асенов "Великите европейци" ще бъде представена пред читателите на 11.09.2019g., сряда, от 18:00ч. в Музей „Чудомир“ Казанлък. На срещата с автора е поканен и художника Алескандър Гьошев.
Водени от идеята, че на България е необходима не втора епоха на Възраждане, а първа епоха на Просвещение, особено по отношение на нашето голямо, но недобре познато европейско семейство, от октомври 2012  г. Радио Пловдив и журналистът Пламен Асенов стартираха седмичната рубрика „Великите европейци” – поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот.

Поредицата е уникална в историята на българската журналистика, разказите в нея са динамични, интересни, съчетани са с автентични звуци и подходяща музика, носят силен образователен елемент и в същото време имат развлекателен характер. Така се реализира една от основните цели на „Великите европейци” – да докосне възможно най-широк кръг слушатели, включително младите хора.

До средата на 2019 година, в това разгърнато ветрило от истории за живота и постиженията на велики и вдъхновяващи личности от Европа, са представени вече над 300 портрета.

Още от самото начало има идея „Великите европейци” да се пренесе и в книга. Тази смяна на медията дава нов, свеж поглед и може да стигне до различна аудитория.

Е, първият опит през 2015 година се оказа красив, но неефективен.
Оттогава с Фондация ПРО ЛИБРИС и БНР – Радио Пловдив опитваме да намерим продължение, но ето, че четири години по-късно май намерихме нещо по-хубаво – ново начало, с което стартираме истинската книжна поредица „Великите европейци”. Тя започва с нещо съвършено просто, с един въпрос: Какво знаем ние за Европа?

Не питам за ЕС, питам за Европа.

Първата книга от поредицата се появи на бял свят в средата на май 2019 година и тя се опитва да започне отговора на този въпрос, като представя 47 портрета на европейски гении – от Омир до Тери Пратчет.
Към словесните портрети художникът Александър Гьошев прибави и неговите 47 графични портретни скици, които говорят един и същи език с текста, но с различна, прелестна интонация.

Пламен Асенов /1958, Пловдив/ започва работа през 1981 г. във в. “Нов живот” в Кърджали, а от 1990 до 1992 г. е журналист във в. “Демокрация” и “Подкрепа” – София.

От началото на 1991-ва е кореспондент на Българската редакция на британската ВВС. След закриването на редакцията през 2006 г. е на свободна практика, пише политически анализи за в. “Дневник”, “Сега”, “24 часа”, “Труд”, коментатор е на Радио “Пловдив” и БНТ-Пловдив. През 2006 г. е сценарист на “Лица от България”, документална поредица от 15 филма с режисьор Дамян Серкеджиев, излъчени по БНТ-София.   От началото на 2007 г. и досега е политически наблюдател за България, Балканите и Европа на радио SBS – Мелбърн, Австралия.

За поредицата си от 104 политически коментара в пловдивския в. “Марица” през 2011 г. печели наградата “Пловдив” за журналистика. От октомври 2012 година в ефира на Радио Пловдив стартира „Великите европейци”, образователно-развлекателна поредица на Пламен Асенов, която включва радио-портрети на известни личности от европейската история, политика, култура, наука и др. Тя се излъчва също по Програма „Хоризонт” на БНР и радио SBS – Мелбърн, за българите в Австралия.

От март 2014 г. Пламен Асенов е и политически коментатор на сайта faktor.bg.

Като писател е автор на шест книги – поезия и проза. Със свои текстове участва и в две концептуални изложби на Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна” – Пловдив.


Чудомирови празници 2022