МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:Акцент в дейността на Литературно-художествен музей „Чудомир“ през тази година са пътуващите изложби с оригинали и репродукции на Димитър Чорбаджийски – Чудомир и Мара Чорбаджийска, каза за директорът на музея Добрина Матова. Тя поясни, че 2020 година за музея преминава под знака на две големи годишнини – 130 години от рождението на Чудомир и 125 години от рождението на Мара Чорбаджийска. „Заради пандемията нямахме възможност да си съберем публиката както за Чудомирови празници, така в последствие и за другите събития на музея – представяне на книги, концерти, изложби. Затова наблягаме на това, изложбите от оригинали и репродукции на Чудомир и оригиналите на Мара Чорбаджийска да пътуват много из България, за да получат своята популярност“, каза още Матова и изрази мнение, че Казанлък е длъжник на Мара Чорбаджийска, защото по една или друга причина тя винаги е оставала в сянката на бележития си съпруг.

Матова съобщи, че оригинали на Чудомир вече са гостували на галерия „ Финес“ в София, а негови репродукции са били изложени в Софийска градска библиотека, въпреки пандемията: „ Едва сега реализирахме друга наша идея – изложбата „Нашенци“ да бъде показана в Регионален исторически музей - Пазарджик.“

Репродукции на Чудомир са изложени и в Несебр, като откриването на изложбата е съчетано с представяне на книжката „Жълтото петле“ на Чудомир пред 8 училища от община Несебър. „Интересите на музея са насочени и към младата публика и това, че от 9 училища на представянето присъстваха 8 е чудесно. Длъжни сме да запознаем тази публиката с творчеството на Чудомир и на Мара Чорбаджийска, защото това са хората, на които ще разчитаме като наша публика в музея и в бъдеще“, подчерта Добрина Матова. След Несебър изложбата ще гостува в Поморие, където ще бъде открита по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Пейзажите на Чудомир пък ще бъдат показани в Регионална художествена галерия – Стара Загора от 22 октомври до 10 ноември.

След 10-годишна пауза, когато оригинални творби на Мара Чорбаджийска са били изложени в Стара Загора, сега те гостуват в Градска галерия „Дечо Стоев“ – Поморие, където изложбата бе открита проф. Марин Добрев. В нея са показани 32 картини на художничката. След Поморие, тази изложба ще бъде показана в Художествена галерия – Разград, а след това и в Русе.


Чудомирови празници 2022