МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:Общо 29 са културните събития, включени в програмата на 30-те “Чудомирови празници” в Казанлък, посветени на именития писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Това съобщи председателят на фондация “Чудомир” Борис Кърчев на пресконференция в пресклуба на БТА в Казанлък. Връчена ще бъде 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на фондацията и на вестник “Стършел”, която е и най-старата подобна награда в страната. За 21-ва поредна година ще се състои и конкурсът “Комедиен хит на сезона”, в който ежегодно участват тетрални постановки от цялата страна.

На пресконференцията присъства още директорът на Литературно-художествен музей (ЛХМ) “Чудомир” Добрина Матова.

Празниците се организират всяка година в Казанлък, където е живял и творил именитият автор. Организатори на разнообразната културна програма са ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък. Събитията ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април, а сред гостите са Мариус Куркински, Мира Добрева, Георги Тошев, проф. Алберт Бенбасат, проф. Петър Стоянович, Боян Боев и много други. От утре са в продажба и билетите за всички платени събития, съобщи Кърчев.

Осем са театралните постановки, включени тази година в традиционния конкурс “Комедиен хит на сезона”. Пет от тях са по текстове на Димитър Чорбаджийски, включително и моноспектакълът “Нашенец” на Мариус Куркински, който вече предизвиква огромен интерес у казанлъшката публика. Ще бъдат играни още “Кино Чехов” на казанлъшкия театър “Любомир Кабакчиев”, моноспектакълът на Иванка Шикерова “Провинциални истории”, “Провинциалисти” на Сатиричния театър “П. К. Яворов” към читалище “Отец Паисий” в Сандански. В програмата са включени още постановката “Докато смъртта ни раздели” с участието на Нона Йотова, Роси Русева, Робин Кафалиев, Любомир Фъргов, както и спектакъла “Вечеря за глупаци” на Драматично-кукления театър “Иван Димов” в Хасково. В последния ден на празниците ще бъде представена постановката “За ЧУДОиМИР” на университетския театър при Нов български университет.

В програмата са включени и традиционните конкурси “Малките нашенци”, “Присмехулници”, както и детският конкурс за изпълнение на хумористична творба “Чудонемирчета”. За втора поредна година Училището за карикатура ще има международно участие, посочи още Матова. Тази година темата е “Дон Кихот и Санчо Панса”, а специален гост ще бъде Хуан Гарсия, изпълнителен секретар на университета “Алкада де Енарес” и директор на института за хумор “Кеведо” от Испания.

В програмата са включени и изложби, една от които е посветена на 130-ата годишнина от рождението на съпругата на Чудомир Мара Чорбаджийска. За поредна година ще се състои и научната конференция, посветена на живота и творчеството на автора, чието предстоящо издание е на тема “Посланията на Чудомир”. Научен ръководител е проф. Марин Добрев, а до момента има изпратени 15 заявки за доклади. В печат е и сборника с представените трудове по време на предходното издание на конференцията. Програмата на “Чудомирови празници 2024” включва още творчески ателиета и концерти, като едно от музикалните изпълнения е на клавирен квинтет Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенгруг, Румен Цветков, Сашо Сомов и Надежда Цанова, които ще представят творби на Брамс и Шуман. За любителите на литературата са подготвени и представяния на интересни заглавия, сред които първият роман на Мира Добрева “Светулки зад решетките”, “Несвършващо време. Спомени” на проф. Петър Стоянович, “Татяна Лолова от А до Я” на Георги Тошев. Той ще представи и филма “Последният спектакъл”. Творческа среща ще се състои и с писателя Боян Боев, който ще говори за книгите “Последната молитва”, “Двайсет гроша” и “Сайбиевата невеста”.

Програмата на тазгодишните “Чудомирови празници” включва и няколко изнесени събития. Изложбата "Оживелите нашенци" ще бъде представена в няколко града в страната, а текстове на Чудомир ще бъдат четени в учебни заведения в страната и в чужбина.

текст: БТА


Free Joomla ExtensionsЧудомирови празници 2022