МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:alt

Общо осем са тази година постановките, които ще се състезават за 21-ата награда “Комедиен хит на сезона” в рамките на Чудомировите празници в Казанлък. Те са на театрални трупи и актьори от различни градове в страната, а пет от тях са по текстове на патрона на празниците Димитър Чорбаджийски.В първия ден от празниците 25 март на казанлъшката сцена ще бъде поставен спектакълът на Пламен Панев “Министрите идат” по текст на Чудомир на ямболския Драматичен театър “Невена Коканова”. Постановката е на Вълчо Янев, а сценографията е дело на Александрина Игнатова. Участват актьорите Даниела Райчевска, Цветелина Кънева, Галина Иванова, Димитър Димитров, Георги Ружичка, Атанас Жеков-Кроко, Волен Митев, Вълчо Янев. През 2004 година Пламен Панев за пръв път в Ямбол поставя спектакъл по произведенията на Чудомир, а “Министрите идат” се превръща в едно от любимите произведения на зрителите. Днес актуалността на темите и вечните герои на писателя-хуморист дават основание за очакването, че и в новия състав, в който се представя, постановката ще има същия успех на театралната сцена.

По традиция в престижния конкурс за театрална постановка участва и казанлъшкия Общински театър “Любомир Кабакчиев”. Специално за Чудомирови празници 2023 трупата поставя спектакъла “Кино Чехов” на режисьора Крум Филипов. Сценографията и костюмите са дело на Антония Пашова, а музиката – на Христо Намлиев. Участват актьорите Калоян Говедарски, Милен Вангелов, Георги Атанасов, Светлана Бургазова и Беатрис Благоева. Постановката ще се играе на 26 март на сцената в зала “Любомир Кабакчиев”.


По текстове на Димитър Чорбаджийски е и моноспектакълът “Провинциални истории” на Иванка Шикерова, в който актрисата и режисьор запознава публиката с характерите, които авторът е описал в своите произведения. Постановката е на режисьорите Иванка Шекерова и Лилия Секова, а музиката е дело на Боян Гегов и ще бъде представена на 27 март.


На следващия ден на казанлъшката сцена специален гост ще бъде Мариус Куркински, който ще представи моноспектакълът “Нашенец”. От Литературно-художествения мучей “Чудомир” изразиха своята благодарност към именития актьор за това, че е решил да работи по текстове на Димитър Чорбаджийски и коментираха, че той за пореден път се е постарал изключително да се запознае с живота и творчеството му, за да изгради своята роля. Към спектакъла има огромен интерес от страна на казанлъшката публика.


Казанлъчани ще видят и постановката “Провинциалисти” на състав “П.К. Яворов” към Народно читалище “Отец Паисий” в Сандански”. Спектакълът е също по текстове на Чудомир и ще бъде посветено на абитуриенти от Казанлък, които ще получат специална покана да посетят постановката на 29 март в зала “Любомир Кабакчиев” и да си припомнят героите и хумора на именития казанлъшки творец.
На същия ден в града гостува и театралната постановка “Докато смъртта ни раздели” с режисьор Бойко Илиев и автор Роси Русева. На сцената ще се качат Нона Йотова, Роси Русева, Робин Кафалиев, Любомир Фъргов, Жоро Стоев, за да представят една “абсурдна комедия с неочакван финал”. Спектакълът е създаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата.


На 30 март в Казанлък гостува и Драматично-кукленият театър “Иван Димов” - Хасково с постановката от Франсис Вебер “Вечеря за глупаци”. Режисьор е Евгени Будинов, а сценографията и костюмите са дело на Юлияна Войкова – Найман. Музиката е на Георги Георгиев от група “Остава”, а в спектакъла участват актьорите Стефан Кондров, Никола Манолевски, Емануил Костадинов, Изабела Иванова, Иванка Шекерова, Константин Николов, Стефан Цирков. Комедията „Вечеря за глупаци“ е поставяна в много театри в целия свят, има и две филмови реализации – френска и американска. Нейната популярност се дължи на големите въпроси, които поставя и на точното изобличаване на ниските страсти, лицемерието, гордостта и други грозни човешки черти.


В последния ден от празниците в Казанлък ще бъде показан Театралният джемсешън “За ЧУДОиМИР”, който също е по текстове на казанлъшкия творец. Постановката е на Университетския театър при Нов Български университет и е дело на Ася Иванова. Текстовете се изпълняват от студенти, участващи в различни програми, а идеята за “театрален джемсешън” е да създаде отворен и свободен сценичен формат по определена тема, който всяка година да дава възможност на различни студенти от програмите на департамент „Театър“ да се включат в спектакъл и представят резултата от своята работа и интерпретация на една и съща учебна задача.


Още редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живяли и творили в Казанлък.


Наградата “Комедиен хит на сезона” ще бъде връчена по време на закриването на фестивала. Традиционно победителят ще бъде определен от публиката, а основната идея е по време на Чудомировите празници да се напомни на жителите и гости на града за хумора на твореца и за неговите герои, които са все толкова актуални и в наши дни.


Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4.


Цялата програма на Чудомирови празници вижте ТУК.

Информация: Фондация „Чудомир“


Чудомирови празници 2022