МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:alt

Петима български музиканти от световна величина, които за пръв път свирят заедно в този състав, ще гостуват в Казанлък за 30-те Чудомирови празници. На пиано ще свири Надежда Цанова, която е родом от Казанлък. Първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на вилончелото -Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков. Клавирният квинтет ще изпълни произведения на Йоханес Брамс и Роберт Шуман на 31 март в 18:30 часа в залата на Исторически музей “Искра”.


Надежда Цанова, по чиято идея квинтетът идва в родния и град, го нарича “dream team” (отбор – мечта), а произведенията, които изключителните музиканти ще изпълнят пред казанлъшката публика, са едни от най-красивите камерни творби, писани някога за такъв състав.

Всички петима музиканти са носители на множество международни признания. Ангелина Абаджиева е цигулар и концертмайстор на Филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнския театър, “Метропол театър – Берлин” и Западното немско радио в Кьолн, където е поканена да се включи в златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Кремена Оксенкруг е директор на Симфоничния оркестър в Сливен. Дълго време е била организатор и артистичен директор на фестивал за барокова музика във Венеция, преподава цигулка във висше учебно заведение в Белгия.

Виолистът проф. Румен Цветков живее в Испания и преподава виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виолист на симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия по лична покана на един от най-големите диригенти на световно ниво маестро Зубин Мета.

Александър Сомов живее във Франция, където е водач на виолончеловата група на филхармоничния оркестър в Страсбург. Той е редовен концертмайстор на Лондонската филхармония.

Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, Съединените американски щати, Азия, участва в редица музикални проекти. За поредна година казанлъшката пианистка е номинирана в конкурса на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023. В предходното му издание тя печели наградата в категория “Активна творческа дейност”. За нея можете да дадете своя глас тук: https://bnr.bg/horizont/page/muzikant-na-godinata?fbclid=IwAR2wGSCRgwObUm4tFiOaIqr-skrFUt0KNGzxjV3touD3ypJaWE7MSaHz8mQ

Забележителните музиканти се събират в този състав за пръв път, а самата Надежда Цанова изразява благодарност на организаторите на Чудомирови празници 2024, че този концерт ще се случи именно в Казанлък, където с годините е възпитано уважение към класическата музика.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4, както и на място на събитието.

30-те Чудомирови празници в Казанлък ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април. Програмата включва още редица разнообразни културни събития, посветени на живота и творчеството на именития писател, художник, краевед и общественик Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Цялата програма вижте ТУК

Информация: Фондация „Чудомир“


Чудомирови празници 2022