МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:
Няколко изнесени събития включва програмата на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. Сред тях е интерактивната изложба “Оживелите нашенци”, която ще гостува в няколко града в страната, а в музей „Чудомир“ ще бъдат представени две книги на местни автори.

Първото представяне e съвместно събитие с Общинската библиотека “Искра”. То ще се състои на 22 март в 11:00 часа в Литературно-художествения музей “Чудомир” и е на краеведското изследване биобиблиография на местната писателка и обшественик Лилия Иванова. Автор е Тоня Стоянова, която живее в местното село Бузовград. Трудът е защита на дипломна работа за магистърска степен в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ).

Димитрова е завършила основното си образование в Основно болнично училище “Д-р Петър Берон” в град Момин Проход, след което е учила в Профилираната гимназия “Акад. Петко Стайнов” в Казанлък. Има бакалавърска степен по специалност “Библиотекознание и библиография” в УНИБИТ. Студентския си стаж е преминала в ОБ “Искра” в Казанлък, а неин ментор е била Екатерина Трендафилова.
На 2 април в 17:30 часа в ЛХМ “Чудомир” ще бъде представена и книгата “Балкански хоровод” на казанлъшкия публицист и общественик Стефан Бакърджиев. Комедията е посветена на синовете му Марин и Иван. Авторът пише и още една комедия, озаглавена “Пиеса за пиано и оркестър”, посветена на неговите приятели от кафене “Кулата”.

Вече започнаха и гостуванията на изложбата “Оживелите нашенци”. От 11 март тя може да бъде разгледана в къща музей “Иван Вазов” в Сопот, където ще остане до 8 април. След това експозицията ще бъде показана в Етнографския комплекс “Старинно Карлово” до 22 април, а от тогава до края на април ще гостува в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора.

Редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живяли и творили в Казанлък.

Цялата програма на Чудомирови празници вижте ТУК

Информация: Фондация „Чудомир“


Чудомирови празници 2022