МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:На рождената дата на известния писател и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир десетки гости се събраха в едноименния Литературно-художествен музей в Казанлък за откриването на 30-те Чудомирови празници, посветени на живота и творчеството му. На откриването присъстваха заместник-кметът на община Казанлък Сребра Касева, директорът на музея Добрина Матова, председателят на фондация “Чудомир” Борис Кърчев, директори и представители на културни институти, представители на местната администрация, родственици на Чудомир, общественици, граждани, както и главният уредник на Националната галерия Анелия Николаева и представители на Градската галерия в Стара Загора.


Сребра Касева поздрави организаторите и гостите от името на кмета на общината Галина Стоянова. Тя напомни, че Чудомирови празници са вече дълги години не само символ на почит към делото твореца, но и на град Казанлък. Зам. Кметът припомни думите на твореца „Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили“ и отбеляза, че те са актуални и днес и пожела на казанлъчани да бъдат негови достойни наследници и да носят сърцето си неговите ценности и вяра.

Приветствия към присъстващите отправиха и Добрина Матова и Борис Кърчев.

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на гроба на твореца всички присъстващи почетоха паметта му, а в музея официално беше открита експозицията “Нашенци”, която представя творби на Чудомир, подбрани от него за последната му изложба. Експозицията “Нашенци” е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие, както и във всички големи градове в България и ще продължи своята обиколка из страната. Чудомир е абсолютен герой на своето време, каза по време на откриването Анелия Николаева. Тя изрази мнение, че художникът би трябвало да бъде някак си преразгледан и да бъде показан в цялата палитра на неговото художествено наследство.

галерия снимки:

25.03.2024 - Официално откриха Чудомирови празници 2024 в Казанлък


Чудомирови празници 2022