МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ: Моноспектакълът на Мариус Куркински “Български разкази” по Ангел Каралийчев  спечели статуетката на Чудомир от Десетия театрален фестивал “Комедийният хит на сезона”. С това приключиха 18-тите "Чудомирови празници" в Казанлък през 2011.  Тази година публиката беше жури и гласува кой е най-добрият спектакъл, а преди часове станаха ясни и резултатите.С оценка 5,77 моноспектатълът на Мариус „Български разкази“ от Ангел Каралийчев, печели призовото първо място.

По рейтинг на публиката с оценка 5.73 на втори място бе поставен Плавдивския театър с „Детектор на лъжата“. С оценка 5.68 на трето е Театър „София“ с „Тримата мускетари“. Последното място с оценка 5.16 е за Малък градски театър „Зад канала“ с режисирания от Куркински „Балкански синдром“.Посетителите на постановките даваха своя вот чрез талони и оценяваха по шестобалната система качествата на спектаклите. Комисия, в присъствието на медиите пресметна средноаритметичната оценка, донесла на финала статуетката „Чудомир“ на победителя Мариус Куркински. Моноспектакълът му по текст на Ангел Каралийчев бе игран на 29 март в претъпкана зала, а актьорът едва успя да получи цветя и поздравления след четирикратно излизане „на бис“.

Тази вечер „Чудомирови празници 2011“ приключиха със свежото, модерно и динамично представление на Театър „София“ с „Тримата мускетари“ с участието в главната роля на хитовия Калин Врачански.

През 2011 В програмата на празниците влезнаха и премиери на книги, изложби, концерт на група "Сигнал". За първи път на от 111-сет години бе поставена операта "Сиромахкиня" на композиторът Емануил Манолов. В Международен ден на театъра 27 март на казанлъшка сцена бе и “Завещанието на целомъдрения женкар” от Анатолий Крим – спектакъл на Ивайло Христов в Театър “Българска армия”, със специалното участие на Васил Михайлов, съвместно с Театър “Любомир Кабакчиев”. БАЩАТА НА ЩЪРКЕЛА ЧОКО И ЖАБОКА БОКО ПЕЧЕЛИ КОНКУРСА "ЧУДОМИР"
ЙОСИФ ПЕРЕЦ е тазгодишният носител на наградата от литературния конкурс "Чудомир", провеждан ежегодно съвместно с вестник "Стършел".
Ветеранът-хуморист бе отличен за разказа си "Чарли, който е Джеки", публикуван в бр.46/2010 г. на в."Стършел". Журито тази пролет бе предсе...дателствано от проф.Симеон Янев. Връчването на наградата е насрочено за 18:30 ч. на 25 март, по време на официалното откриване на "ЧУДОМИРОВИ ПРАЗНИЦИ 2011" .
Йосиф Перец е най-известен със сценариите от поредицата за щъркела Чоко и жабока Боко. В известен период от живота си е бил редактор на списание "Наука и техника за младежта", "Космос". По-късно и на вестниците "Поглед" и "Орбита". БЕЗ МЪЖКО ПРИСЪСТВИЕ СРЕД СТИПЕНДИАНТИТЕ НА ФОНДАЦИЯ "ЧУДОМИР"Шест казанлъшки студентки-отличници ще получат стипендия от Фондация "Чудомир" тази година, реши на свое заседание УС. Очевидно нежния пол повечко се е постарал през последния семестър, защото нито един младеж не успя да се пребори за финансовия стимул, в размер на 300 лева....
Условията за присъждане на стипендия от фондацията предвиждат отличен успех в хуманитарна специалност.
Ето имената на младите дами, които лично ще получат стипендията си в 18:30 часа на 25 март на официалното откриване на "ЧУДОМИРОВИ ПРАЗНИЦИ 2011" в Дома на културата "Арсенал":
Деница Денчева -"Педагогика на обучението по музика" във ВТУ
Катерина Христова -"Право" на СУ
Кристина Димитрова -"Европеистика" в СУ
Мариана Славова - "Философия" на СУ
Славяна Христова -"Журналистика и масмедии" в УНСС
Цветелина Рамналиева" -"Регионално развитие" в УНСС


 Изложба приложни изкуства - “Вратата на Орфей” – български художествен текстил, колекция от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов” - Ямбол, съвместно с Художествена галерия – Казанлък и Сдружение “Артлиния”.

"Вратата на Орфей" е двупланова пластика на художника Марин... Върбанов. Тази творба е дала името на цялата експозиция, която ще бъде открита довечера от изсуствоведа Марин Добрев. Ямболската галерия притежава най-голямата експозия у нас от произведения на приложното изкуство. За първи път в Казанлък гостува изложба от творби на художници-приложници. Дали това не е заявка от Фондация "Чудомир" за бъдещо биенале на приложните изкуства в града на розите, предстои да разберем


 "СИРОМАХКИНЯ" - опера от Емануил МАНОЛОВ
Концертно изпълнение на първата българска опера. За първи път след премиерата й преди 111 години, на същата сцена - тази на казанлъшкото читалище, ще прозвучат двете действия на "Сиромахкиня".
Безспорна ли е годината на създаването на първата българс...ка опера от Емануил Манолов-1900? И ще има ли пренаписване на историята на българското оперно изкуство? Дали утре вечер след 111 години от сцената на читалище "Искра" няма да бъде "произведена" новина?
Ще разберем от професорите Пламен Джуров и Лъчезар Каранлъков, които минути преди началото на концертното изпълнение ще разкажат прелюбопитни подробности около създаването на "Сиромахкиня".
41 минути е продължителността на двете действия, ще ни ги поднесе 34 членен сборен оркестър от столицата, под диригентството на Георги Патриков. Казанлъшкият хор "Птко Стайнов"с диригент Младен Станев също ще участва.
Възстановката на партитурата на "Сиромахкиня" е дело на доц.Владислав Заимов, по иницатива на покойната дирегентка Петя Павлович, чиято мечта още преди 10 години е възраждането на операта. Либретото е по едноименнтата балада на Иван Вазов. А афишът на премиерата преди повече от сто и десет години е дело на местния интелектуалец ИВан Енчев-Видю, който в своя дневник разказва, че е изрисувал буквите на заглавието като музикални инструменти. Пак Видю изповядва на страниците на дневника си, че Манолов е замислял операта си като четириактова, но за съжаление безвремнната му кончина оставя произведението незавършено.ПРЕМИЕРАТА НА "СИРОМАХКИНЯ" С ГОДИНА "ПО-МЛАДА"
"Раждането" на първата българска опера "Сиромахкиня" е било на 2 февруари 1901 г., а не през декември предходната година. Това стана ясно по време на концертното изпълнение на оперния спектакъл, случил се в целия му блясък 110 години по-късно на сцената на казанлъшкото читалище "Искра", ...там където е била премиерата преди повече от век. Въпреки няколко опита през годините да бъдат представени пред публика части от първата българка опера, с които да се напомни за ентусиазма на автора й, Емануил Манолов, едва на 18-то издание на "Чудомирови празници", възстановката на "Сиромахкиня" е факт. Повече за събититето и подробности около новите разкрития на професорите Джуров и Каранлъков, четете на страницата на "ЧУДОМИРОВИ ПРАЗНИЦИ 2011".ВАСИЛ МИХАЙЛОВ АПЛОДИРАН НА КАЗАНЛЪШКА СЦЕНА В ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА
Мощният талант на неподражаемия Васил Михайлов тази вечер на казанлъшка сцена бе аплодиран нестихващо. В международния ден на театъра, гастрола на армейския театър получи овациите на местните ценители на последователите на Мелпомена. Колосалният актьор в компанията на млади...те си колеги от Военния театър - Леонид Йовчев, Гергана Данданова и Тигран Торосян, регистрира поредния си успех в града на розите.
В ролята на Дон Жуан големият Васил Михайлов показа неувяхваща класа, зад разбулването на мита за колекционера на женски сърца, актьорът показа в превъплъщението си надрастването на дребните страсти и разкри силата на зле прикриваното и смятано за слабост истинско човешко търсене на нежност и любов, разбира се, любов.
"Завещанието на целомъдрения женкар" е режисиран от Ивайло Христов. Съставът от младото поколение актьори, партниращо на сцената на Васил Михайлов бе достойно за аплодисментите също.
Честит празник!
На актьорите от театър "Любомир Кабакчиев" в Казанлък да пожелаем успехи и нови сценични предизвикателства, както и много аплодисменти! ЧЕТИРИ ПЪТИ БИС ЗА ФЕНОМЕНАЛНИЯ МАРИУС КУРКИНСКИ
Истински празник за душата и сетивата изживя казанлъшката публика тази вечер.Моноспектакълът на Мариус Куркински „Български разкази“ по Ангел Каралийчев взриви голямата зала на Дома на културата „Арсенал“. След четирикратно излизане на бис уникалният актьор помоли с жест зрителите да дад...ат възможност на колегите му от местния театър да поднесат поздравления и цветя от Фондация „Чудомир“.
Наистина, скоро почитателите на театралното изкуство в Града на розите не бяха имали възможност да се удивят на несравнимото актьорско майсторство и неподражаемия натюрел на Мариус.
Толкова ярко и толкова нашенско, така удивително самоиронично и така изумително трагично, драматично покъртително и лежерно комично изглежда от залата невероятната канава на спектакъла на Мариус, реализиран с Пловдивския театър, с вплетените пластика, музика, декор и неземно актьорско присъствие.
Или просто поредния връх в историята на балгарския театър и артистичната биография на Мариус Куркински.
 БРЕМЕННАТА АЛБЕНА МИХОВА НА ЧУДОМИРОВИ ПРАЗНИЦИ, РЕЖИСИРАНА ОТ МАРИУС КУРКИНСКИ
Eдин театър с анонимна публика, безмълвна в интимната си истерия и възторжена в ръкоплясканията. Къде свършва спектакъла и къде започва първият зрителски ред, или обратното...? балканският синдром без тънка червена линия, ни във времето, ни в пространстовот...о, ни в светоусещането...Мариус Куркински, тази вечер като режисьор задава отговори в „Балкански синдром“ от Станислав Стратиев. Трупата е от Малък градски театър „Зад канала“ с най-новото й попълнение.
Тази вечер „изгря“ и Албена Михова в епизодична роля, а както носи мълвата-бременна, но невероятно пластична и подвижна.
Режисьрското виждане към пространството на спектакъла на Мариус бе в негов стил. Всеобемащо. Авангардните модели в драматургията, поднесени бравурно, по балкански. С чиста съвест. Като финалните думи в постановката.

текст: Антония Драганова и Иван Бонев

цялостната програма от Чудомирови празници 2011 можете да намерите на този линк: http://chudomir.kazanlak-bg.info/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=31

Снимки: http://gallery-kazanlak.com/thumbnails.php?album=211

 

 


Чудомирови празници 2022