МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ: „Нашенци преди и сега“ – изложбата на деца от Школата по изобразителни и приложни изкуства „Артлиния” с ръководител Ваня Запрянова ще покаже 40 творби-копия на Чудомирови герои. Проявата е част от едноседмичните празници, посветени на писателя хуморист и художник Димитър Чорбаджийски..

 

Репликите на нашенците възпитаниците на школата рисуват вече две години, а на 25 март, в деня на откриването на Чудомирови празници, ще ги изложат във фоайто но Дома на културата „Арсенал“.

Опитите да прерисуват Чудомировите герои започват преди две години, когато пак по време на празниците бе показана изложба в Художествената галерия с прословутите персонажи Как'Сийка, Барабанчика, Точиларя и нашенците. Децата рисуваха в залата на галерията, пресъздавайки върху листите непосредствено видяното оригинално творчество на Чудомир.

Работата им продължава и сега, до месец малките художници ще бъдат готови с произведенията, потвърди Ваня Запрянова. Тя обучава около 50 художници на възраст от 4 до 18 годишна възраст , сред тях и кандидат-студенти за специалности в изобразителното и прижно изскуства.

„По този начин децата разбират кой е Чудомир, забавляват се с неговите картини и се учат да портретуват-един от най-трудните жанрове, изискващ време“, коментира Ваня Запрянова. Освен акварели децата ще покажат и свои черно-бели копия на Чудомировите нашенци, изпълнени с размит туш.

Самата Ваня е бивш стипендиант на Фондация „Чудомир“.

С „Нашенци преди и сега“ Школата по изобразителни и приложни изкуства „Артлиния” се вписва в идеята на Фондация „Чудомир“ тази година празниците да преминат под мотото на Европейската година на приемствеността в променящи се времена.

На снимките: Ваня Запрянова показва ескизи на репликите на малките художници.

Завършени не ви изпращам, за да има изненада и да не ми се сърдят децата:)

 


Чудомирови празници 2022