МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:След половин век завъртат видео за Чудомир в национален тв ефир

След близо половин век Чудомир отново ще бъде герой в национален тв ефир.

Казанлъшкият писател-хуморист е в центъра на епизод от поредицата „НепознатитТЕ“ на bTV. Предаването показва непознатият Чудомир в едночасов документален филм на 1 април.

В Деня на хумора и шегата тв-разказът ще разкрие неосветени кътчета от ежедневието на най-непризнатия класик в българската литература, авторът на разкази и картини, когото никоя власт не долюбвала.

Създател на лентата е Георги Тошев и екипът му, открили неизвестни моменти от биографията на твореца-общественик в Казанлък и родното село Турия, сред все още живите съвременници.

Във филма е включен с коментари и проф. Никола Георгиев, светило в българското литературознание, казанлъчанин и най-активният иследовател на Чудомировите текстове и живот.

Предаването “НепознатитТЕ“ е в програмната схема на bTV вече повече от три години и разкрива неизвестни факти от живота на известни личности или разказва интересни истории за неизвестни места и хора

60 минутната продукция със заглавие Непознатият Чудомир“ е инициатива на Фондация „Чудомир“ и ще бъде премиерно представена по време на Чудомирови празници 2012 в Казанлък на 29 март. Продукцията е факт, благодарение на Община Казанлък и щедри местни спомощоствователи.

Първият филм за художника и писател-хуморист Димитър Чорбаджийски е правен в далечната 1963 година. Излъчен е през февруари същата година по телевизията и е озаглавен „Разказ за Чудомир“. Сценарист на черно-бялото видео е Олга Кръстева. Режисьорският опит на Йосиф Йосифов излязъл повече казионно -маниерен, отколкото вглеждане в натюрела и светоусещането на колоритния Чудомир. Така твърдят днес зрители на малкия екран на прохождащата нашенска телевизия.

За отзвука от филма самият Чудомир пише в Дневника си на 15 февруари 1963 година: „Приятелите ми намират недостатъци, че съм се клател бавно, сякаш имам подагра, че не снели "музея" - едно от "най-големите ми културни дела и т.н. и т.н...“

Пак според доверения Дневник на Чудомир на 24 април тази година от телевизията му донесли като подарък филма и му го връчили тържествено в кино "България" с кратка реч от кмета.

После писателят-художник бил филмиран и малко преди да влезе в Правителствена болница в края на 1967 година, за да лекува коварната болест, но и където завършва живота му.

Обективът на казанлъшкия доайен на фото и киноизкуството Артин Азинян го следи и запечатва в Казанлък и Турия сред прототипите на нашенците му.

Да снимаш Чудото било невероятно трудно, разказваше приживе Артин Азинян. Съдателят на „Нашият Чудомир“ /1965 г./ Азинян си спомняше как Чудомир не обичал да позира, не харесвал да му насочват обектив и щом видел фотоапарат започвал да се крие или да гримасничи.

Филмът, обаче, станал много хубав. Казанлъчани и самият герой, запечатан на 16 милиметрова лента харесали видеото. И до днес „Нашият Чудомир“ е в златния фонд на БНТ. Кадри от него са използвани за други продукции стотици пъти.

Няколко минути от архивите бяха извадени от БНТ и показани по време на откриването на Чудомирови празници преди десетина години. Публиката видя Чудото сред неговите нашенци на казанлъшкия пазар, където особено много е обичал да се разхожда и общува със съгражданите си. И където е сбирал голяма част от южетите си.

Всъщност, Чудомир е сред основателите на първото организирано казанлъшко кино и фотодвижение.

В Учредителния протокол на местния Кино-фото клуб към Образцово народно читалище „Искра“ той фигурира с подпис под №3 в списъка. Още около 25 човека, сред които творци и партийци от онова време подписват акта на учредяване на Фото-клуба на 4 април 1963 г. Чудомир бил активен поддръжник на движението на местните фотографи и съдействал за развититето му.

Фотографът-художник Атин Азинян става един от основните поддръжници на този клуб и негов дългогодишен двигател. Това е и една от причините в рамките на Чудомирови празници, вече за пета поредна година да се провежда Националния фотоконкурс „Човекът до мен“, посветен на паметта на бате Арто, както го знае града Казанлък.

Дълго време след 1965 г. Чудомир е забравен от кинематографистите. Няма интерес към неговата персона и от телевизията.

До 1982 година, когато се появава „Без докачение“, дело на казанлъшки любители-кинаджии от същия този клуб, който учредява и Димитър Чорбаджийски.

Три години по-късно местните творци, минаващи за любители, пак се обръщат към Чудомир и създават невероятна за времето си филмова творба. Ентусиастите от местния Кино-фото клуб Георги Воденичаров, вече покойник, Стефан Калчев, Георги Димов, също напуснал света твърде рано и Веселин Стоянов успяват да вкарат в кадрите на двете ленти Серафим Северняк, който последен вижда жив писателя в деня на неговата кончина. Намират и журналиста, лежал легло до легло в болничната стая до последните секунди с Чудомир. Правят успешни кино-аналогии с Чудомировите немирни закачки и разкопаните казанлъшки улици преди да бъде прокарана тролейбусната линия през 1985-86 г..

Двата филма печелят награди на конкурси по онова време

От 1965-та, обаче, филм за Чудомир не е бил излъчван в национален ефир, коментират запознати, освен отделни кадри в различни предавания, дали тв време на най-неразгадания и своенравен български писател.

През 2002-ра актьорът с режисьорски опити Мариан Маринов, работел за предаването „Иначе“ пак в bTV, създава документалния филм „Чудомир“ с продуцент „Болкан нюз корпорейшън“. Това на практика е първото съвременно завръщане и филмов интерес към Димитър Чорбаджийски. Но лентата не виждат други зрители, освен специализираната публика на конкурс в Бургас.

Четири години след това стипендиантката на фондацията на името на писателя-хуморист, Деница Георгиева, през 2006 с помощта на казанлъшкия писател и журналист Веселин Стоянов монтират филма „Съдба до съдба“, представляващ своеобразно завръщане към Чудомир.

Всички видео-продукции, обаче, не са били завъртани в национален ефир.

Според членовете на Управителния съвет на Фондация „Чудомир“ вече е време уникалният творец да бъде спомнен на тв публиката у нас, заради невероятната и неувяхваща актуалност на произведенията му и изумителния му начин да иронизира освен битието, но и себе си.

На снимката: Учредителният протокол на Кино-фото клуба в Казанлък, името и подписа на Чудомир, който е сред учредителите

Освен с актьорство, Маринов се е занимавал с режисура и писане. Той е режисьор на предаването „Иначе“ през периода му за култура и вече не е такъв, когато главна тема в него става шоубизнесът. Пише и режисира няколко филма. Негово дело са „В ефир“, „По-добрите новини“, „Малък филм за голямото шоу“, „Чудомир“ и други. Чудомир - 2002, (док.), р. Мариан Маринов, пр. Болкан Нюз Корпорейшън, 15'

Списък на филмите, предложени за участие в конкурса за български късометражен филм за наградата на "Jameson" в рамките на София филмфест 2003, по реда на тяхното постъпване:

1963 година

15 февруари

Преди две вечери по телевизията гледахме филма "Разказ за Чудомир" по сценария на Олга Кръстева и режисьор Йосиф Йосифов. Приятелите му намират недостатъци, че съм се клател бавно, сякаш имам подагра, че не снели "музея" - едно от "най-големите ми културни дела" и т.н.

24 април

Момиче за всичко. Освен в Павел баня, ме мъкнаха в Шипка, в с. Бр. Даскалови - Чирпанско, в Кърджали, в с. Ковачево (ТЕЦ "Марица Изток 2"). На литературни четения днес отиваме в "Марица Изток 1".

Открих Деня на детската книга в читалището. От телевизията ми донесоха подарък моя филм, който ми го поднесоха тържествено в кино "България" с кратка реч от кмета. От местната редакция ми искат рисунка за 1-и май, а от Градския съвет ми донесли огромно платно да нарисувам Георги Димитров за естрадата. И никой се не сеща, че съм на 73 години, че зрението ми е съвсем отслабнало, че главата ми е все като замаяна, че в ушите ми сякаш има птицеферма и т.н.

май

В първите дни на май4 от телевизията ми донесоха и ми подариха филма "Разказ за Чудомир". Главните рекли това да стане по-тьржествено и в кино "България" ми го поднесоха с кратко слово от кмета. Много ни бива за тържествени чествувания и раздаване [на] ордени! Тук планът винаги е изпълнен наднормено

Чудомир греши, тъй като това е станало на 19 април и е записано вече в дневника му на 24 април.

Сценарист на документалните филми за Чудомир: "Последният Чудомир" (1985; в екип за сценарий и режисура) и "Съдба до съдба" (2007). , награда за сценарий за късометражен филм "Без докачение" (Бургас, 1982),

Научнопопулярната поредица с автор и водещ Георги Тошев стартира на 4 октомври 2009 г. в ефира на bTV. Предаването разкрива неизвестни факти от живота на известни личности или разказва интересни истории за неизвестни места и хора. Първите 11 епизода са снимани на четири континента. Екипът снима в Хавана, Пловдив, Делхи, Варна, Драмсала, София, Париж, Лондон.

В основата на едночасовите филми са личните истории на Бени Андершон от АББА, актрисата Цветана Манева, певицата Силви Вартан, Браян Фери от Рокси мюзик, Мариус Куркински, трикратния олимпийски шампион по бокс Хектор Винент, журналистката Анна Политковская, актьора Юрий Ангелов, правозащитничката Наталия Естемирова и други. Това е първата научнопопулярна поредица в българския ТВ ефир, която коментира проблема с човешките права в Тибет.

 


Чудомирови празници 2022