МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:Студенти-хореографи от цялата страна събира на концерт рождения ден на Чудомир

36 студенти-танцьори, музиканти и певци от Катедра „Българска народна хореография“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград ще представят 70 минутния фолклорен спектакъл „Чудо...“ в Казанлък, в навечерието на рождения ден на Димитър Чорбаджийски-Чудомир - 25 март, съобщиха от едноименната фондация.

 

 

Фолклорната фиеста е и по повод 20-та годишнина на хореографската кадедра, в която са се дипломирали над 20 казанлъчани в различните дисциплини-музика, танц, песен.

В момента за хореографи в ЮЗУ в Благоевград се обучават четирима нашенци, от които единият е в магистърска програма.

Идеята да се отбележат рождения ден на Чудомир и годишнината на катедрата е на казанлъшкия студент Мартин Петков.

Той има опит като участник в постановката „Пунтовете“ по Чудомир на местния театър „Любомир Кабакчиев“, сега готви дипломната си работа като хореограф, чието либрето ще е по разказ на писателя-хуморист.

Ансамбловото изълнение на музика и танци от всички етнографски области от студенти от цялата страна е насрочено за 23 март в Дома на културата „Арсенал“, два дни преди старта на Чудомирови празници 2012.

Студентите от ЮЗУ ден преди да пристигнат в Казанлък за концерта ще организират в аулата на университета и Голямото четене на избрани произведения на Чудомир.

Снимка: Мартин Петков

 


Чудомирови празници 2022