МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:За петото издание на Националният фотографски конкурс "Човекът до мен" вече има подадени за участие повече от 150 заявки.

Конкурсът е за любители фотографи и професионалисти от България, навършили 18 години.

 

Събитието се организира от община Казанлък, Фондация "Чудомир" и Браншово сдружение на фотографите-занаятчии от град Казанлък.

Конкурсът е в памет на фотографа-художник Артин Азинян и се провежда в рамките на ежегодните Чудомирови празници от 2008 година насам..

В предходните четири издания са участвали близо 600 автора от цялата страна с над 1700 творби. Класираните фотоси, показвани последователно в изложбите „Човекът до мен” до сега са малко над 150 на 120 автора.

Предисторията на конкурса датира от 2007 година, когато в програмата на Чудомирови празници е включена експозицията от портрети на Артин Азинян „Човекът до мен”. Майсторът на обектива напуска нашия сват през октомври предната година, а изложбата е в негова памет. Тя показва 35 портрета на именити казанлъчани, снимани през годините от Азинян. По време на събититето възниква идеята да бъде организиран национален конкурс и първото му издание се провежда през 2008 година.

Артин Бедрос Азинян е роден на през 1930 г. в Казанлък Фотографът-художник е носител на ордени "Кирил и Методий" I и IIстепен, носител е на златен медал на FIAP "Ниепс, Дагер, Талбот". Лауреат е на местни, национални и международни награди от кинофестивали, фотоизложби и конкурси. Артин Азинян е основател и първи художествен ръководител на Кино-фото клуб "Искра", заслужил "Искрист", управител на ДП "Фотография" - клон Казанлък, член на клуба на фотодейците в България.

Само през миналата година в конкурса в памет на Артин Азинян участваха 245 автора със 707 снимки.

На снимките: Последният победител в конкурса през 2011 година: Алекс Николова, Варна със снимката „Никол”

Първият победил през 2008 година Димитър Атанасов, Хасково със снимката: „Александър I

 


Чудомирови празници 2022